Sekretariatet for i2p møder Mace, Constructing Excellence, CF Møller, OL Byen og Atkins


Mace
Efter en hurtig frokost på EAT med et bæger ’curry’ trådte vi ind i den flotte foyer hos Mace. Vi blev modtaget af Mark Richards, som introducerede os for rådgivervirksomheden Mace, som arbejder med hele spektret inden for byggeri og infrastruktur, blandt andet med mange prestigeprojekter fx i Dubai. Mark Richards gennemgik Maces tilgang til projektledelse. Maces kultur bygger på samarbejde og entreprenørship. Vi fik altså et indgående indblik i Maces ’programme management approach’, som er meget systematiseret og top professionel. Derudover har Mace meget fokus på bæredygtighed, de tidlige faser og de sociale og økonomiske strukturer i de områder, hvor de arbejder. Et af Londons helt store prestigeprojekter var OL i 2012, hvor Mace var en af de større spillere.

 

Constructing Excellence
Efter Mace hastede vi videre med The Tube ’Circle Line’ til Bygherreforeningens eller nærmere Værdibygs engelske pendant ’Constructing Excellence’ på 25 Buckingham Palace Road. Hos ’Constructing Excellence’ blev vi modtaget af Don Ward. Han introducerede os for ’Constructing Excellence’, som nu er en international platform for udvikling og samarbejde i byggeriet. Foreningen blev etableret af den engelske regering for 10 år siden, men siden da er det blevet en medlemsorganisation, der primært lever af sine medlemmer. Derudover finansieres 20% af foreningen af projekter. Medlemmerne består typisk af energiselskaber, lufthavne, myndigheder og togdrift. Medlemsskaren har rykket sig fra virksomheder, der har fokus på ejendomme, til virksomheder inden for infrastruktur. I gennemsnit koster et medlemskab 8.000-9.000 Euro.
Don Ward påpegede, at innovation og udvikling kommer fra de store projekter og ikke fra de store virksomheder – måske lidt fra fremstillingsindustrien. God ide at indføre japansk management, som betyder dobbelt fokus på program (de tidlige faser) og ½ fokus på udførelse. 
OL 2012 var et af disse succesfulde store projekter med masser af innovation. Det man byggede i OL-Byen, svarede til byggeri for 80 år – på trods af en finanskrise og hårde deadlines og budgetter. Det, der blandt andet kendetegnede OL 2012, var at bygherren var meget synlig i forhold til underleverandørerne.

 

Så var det hjem til hotellet ’Kensington Close Hotel’ med bagagen, som vi havde slæbt rundt på hele dagen. Der stod fine mænd med hoteluniform og høje hatte og tog imod os. Vi fandt hver især vores room mate og indlogerede os på vores værelser. Efter en kort pause var næste stop Restaurant Britannia, som bød på fish and chip og en pint!

 

CF Møller
Dag 2: Efter en hyggelig morgenmad, stod vi i the tube kl. 8.48 og steg på Circle Line mod Hammersmith.
Hos CF Møller tog Rolf Nielsen imod os. Han fortalte levende og begejstret om virksomhedens arbejde i forbindelse med OL Byen. CF Møller havde bygget en af bygninger i Athleets Village. Indledningsvis fortalte Rolf lidt om boligmarkedet i London efter finanskrisen. London er meget hårdt ramt, der er meget lidt nybyggeri, mens lejemarkedet er fuldstændig ophedet! I England arbejder man ikke med lokalplaner, men med enkeltprojekter.
Modsat det engelske system fik OL Byen 2012 en masterplan. Rolf gennemgik den meget komplekse organisering af OL Byen, og hvordan det var at arbejde i en sådan kompleks organisation. Byggeriet skulle efter OL 2012 bruges som beboelseslejligheder, derfor var der mange forhold at tage i betragtning. CF Møller havde fokus på de tidlige faser, de udarbejdede fx en meget detaljeret beskrivelse af deres ideer og holdninger til byggeriet. De ønskede blandt andet at bygge et fuldmuret byggeri, og derfor havde de en af komiteerne med på besøg hos en teglleverandør i Sønderjylland.

 

OL Byen
På vej mod sightseeing i OL-Byen stoppede vi på en pub for at spise frokost. Det blev til en gang fish and chips i autentiske omgivelser. Kl. 14 mødtes vi med vores guide Pamela Mchutchon i Stratford. Hun gav os en meget interessant rundvisning i OL-Byen, hvor vi fik historien både før, under og efter OL 2012. Det var interessant for os at se OL-Byen ’live’, især da de tidligere oplæg havde haft OL historien som omdrejningspunkt. Det interessante for os var at se og opleve OL Byen i sin transformationsfase. Fra at være et nedslidt industrikvarter til på få år at blive transformeret til et kæmpe sportsby med hele verdens øjne rettet mod sig til nu igen at være i en transformationsfase på vej til et beboelseskvarter.

 

Atkins
Efter at have oplevet OL-Byen var det ekstra interessant at høre Dorthe Rich Jørgensen fra Atkins fortælle om de tidlige faser og planlægningen bag. Atkins er et Englands store rådgiverfirmaer og var ansvarlig for al infrastruktur i en af zonerne (i alt 2 zoner) i OL-Byen. Derudover var Atkins også meget involveret i at gøre OL-Byen bæredygtig. Der var lavet en overordnet bæredygtig strategi for OL 2012, som er den mest bæredygtige OL, der nogensinde er holdt. Atkins havde fx ansvaret for at rense jorden, der blev blandt andet etableret et ’jordhospital’, og derudover var de med i arbejdet med al beplantningen.

Relevante hjemmesider:
Videndeling om erfaringerne fra OL 2012:
http://learninglegacy.independent.gov.uk/
London 2012 Sustainability Lessons Learned:
http://www.ukgbc.org/content/london-2012-sustainability-lessons-learned-0
Lidt om det nye park og hvornår den åbner:
http://noordinarypark.co.uk/

 

Hjemad
Dag 3: Fredag gik turen hjemad. Vi sad alle fyldt med indtryk og med en stor faglig bagage i et Easyjetfly på vej med hjem!

 

 

I2p lancerer netværksmøder for Praksisfællesskabet 2015 – tilmeld dig her
Kom til udstillingsåbning hos DAC
Den gode proces - et inspirationskatalog
Udvikling opstår gennem dialog
Ny håndbog giver konkrete værktøjer til projektudvikling
Bevægelse og uderum – de legende mennesker
Temamøde: Fremtidens arbejdspladser - Modelprogram
Dialog og innovation – resultatet af Aarhus Vands idekonkurrence
Gode råd om udbud
Aarhus Vand gentænker udbudsprocessen
På besøg hos Handicaporganisationernes hus
Hvordan etableres kreative miljøer?
Evaluering af konkurrencefasen på omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade i Odense
Konkurrenceprogram fra Nyt Hospital Nordsjælland
Hvordan laver man rum til leg og læring?
I2p takker for et fantastisk år
Lancering: Den Gode Proces - nyt digitalt værktøj
Netværksmøde d. 30. nov. 2012 - sætter fokus på brugerinvolvering
Netværksmøde 5. nov. - få mere viden om risikohåndtering
Kom til 3 nye netværksmøder i efteråret
Sidste netværksmøde i foråret - fyldt med spændende diskussioner
2. netværksmøde i værktøjernes tegn
Første netværksmøde fuld af lærerige diskussioner
Hvad kan vi lære fra et OPP-projekt?
Praksisfællesskabet i foråret
I2p sekretariatet takker for et inspirerende efterår
Efteråret er skudt i gang med praksisfællesskabets første netværksmøde!
Læs stemningsrapporten fra i2p´s konference: ”Naviger mod nye mål”
Tak for en inspirerende konference!
Konference om bygherrens strategiske rolle i byggeriets tidlige faser
Projektgruppe hjemvendt fra udenlandsk studietur
De første temamøder i praksisfællesskabet fik en vellykket begyndelse
Nu går www.i2p.dk i luften!
Idé til program er skudt i gang!